header

evenskjer22

Evenskjer 1920-tallet

evenskjer23

Fra sangerstevnet under krigen.

evenskjer24

Kiosken på "Hjørnet" sommeren 1953.

evenskjer25

Kleiven tidlig på 1950-tallet. 1. Ruth Johnsen, 2. Doktorgården, 3.Johanna Rasmussen, 4. Hilmar Boltås, 5. Agnar Pettersen, 6.Jørgen Hoholm, 7. Prestegården, 8. Leif Nordahl, 9. Jon Kleiven, 10. Lydia Hansen, 11. Berge Grimstad. 12. Helga Grimstad (Bertheussen).

  

evenskjer26

Her vil nok mange kjenne seg igjen. Bildet er tatt ca. 1950. På den tiden stod Frelsesarmeen sentralt, og stort sett alle gikk npå søndagsskolen hver søndag klokka tre. Det var forskjellige frelsesarmesoldater i vår barndom. De hadde en tjenestetid på et år eller to, og så dro de videre. Men det faste holdepunktet var vår alles "tante" Petra. Petra Pettersen var i Frelsesarmeen i alle år, og jeg tror alle vi som vokste opp på Evenskjer på 1950-tallet husker henne med glede og varme.

  

evenskjer27

1953 eller 1954. Samvirkelaget og herredshuset er under bygging, og jeg mener å huske de var ferdige i 1954, men jeg er litt usikker.

  

evenskjer29

Fra sangerstevnet.

 

evenskjer31

Til venstre litt av Leif Moursund sitt hus som er revet for lenge siden. Midt i bildet forretningen til Borghild Vassvik. Rundt 1950 overtok Lilly og Gunnar Hansen fra Bærum. De drev kolonial, kjøtt- og fiskeforretning frem til 1960. Da overtok en annen Hansen som kom fra Innhavet, men etter et år eller to ble butikken nedlagt. Så var det plastmattefabrikk noen år. De siste år er vel huset mest kjent som puben "Naboan". Til høyre litt av Sverre Grimstads uthus som også er revet.

 

evenskjer32 

Fra kaien 1943. Nibe sin brygge som er revet. Når lokalbåtene, "Vengsøy" osv, anløp på ettermiddagen, var det et yrende liv på kaia. Varer til butikkene ble trillet inn på brygga, og så ble de hentet der etter hvert. Det var også mange passasjerer som reiste med "lokalen". Det ble bedre og bedre landverts forbindelse med buss og godsbiler, og rundt 1960 forsvant lokalbåten.

 

evenskjer42 

Fru Pedersens gjestgiveri. Det ble bygget mellom 1910 og 1920. Rundt 1950 ble det laget ei ny trapp, støpt i betong. Etter at hotellet brant i 1955, ble trappa stående som et monument i en årrekke. Fra venstre: Ingeniør Ingvald Mathiassen, Narvik (sønn av Sigurd Mathiassen, rørlegger Narvik kommune), Johannes Schille, bror til tannlege Schille, Lødingen (hadde avd ktr på Evenskjer. Torbjørn Hansen fra Kleiven, 4 Ranny Hansine Gulstad, 5 Usikker, muligens Linda “fra Lilleskånland”. Før Sørbygden Sparebank fikk eget hus nede ved meieriet, holdt den til til høyre i første etasje. Etter at banken bygde eget bygg og flyttet ut, ble det etablert kafé.

I kjelleren var det leilighet
1. etg – bank – senere kafé, kjøkken, salong, spisestue, vaskeri i tilbygg – måtte bære vann fra elva, og skylle i elva. Ikke innlagt vann.
2. etg. – Rom for utleie, samt bolig. Bla fergefarende som ikke nådde ferga (eks drosjeeier Burchardt, Narvik – måtte alltid få servering av karbonader selv på natta), reisende handelsmenn som kom fra Harstad i helgene for å få ro og nyte den gode maten….
Loft – tørkerom klær og klerulle.

Krigen: Under krigen ble bygget okkupert av franske og senere engelske offiserer som ble betjent av egne mannskap som brukte kjøkken til å lage mat til offiserene.

 

evenskjer34 

Kommuneadministrasjonen i Skånland kommune midt på 1950-tallet. Bildet er tatt utenfor det grønne huset til Torleif Larsen ved siden av bakeriet. Når det gjelder navnene, er jeg på litt gyngende grunn, så her tar jeg imot korrigeringer. Fra v.: Frithjof Killie, Arvid Dypvik (bak), Ekre Bjerkeli, Åge Olsen, Åshild Nibe, ukjent, ? Warberg (?) og Jakob Hamstad (?).

 

evenskjer46 

Det grønne huset til Torleif Larsen hvor de kommunale kontorene holdt til frem til midt på 1950-tallet. Bildet er tatt gjennom stuevinduet hjemme hos oss., derfor en del reflekser i bildet. I bakgrunnen ser vi Georg Skoglunds hus hvor det var sykkelverksted i kjelleren. Videre mot høyre har vi huset til Petter Richardsen og helt til høyre Kima og Toralf Henriksen. Jeg lurer på om det kan være Jarle Urdahl som står med kikkert? De bodde i det huset noen år før de flyttet til Kabelvåg.

 

evenskjer228 

Evenskjer på 1980-tallet.

 

 

evenskjer263 

Ludvig Normann og Herulf Fredheim på den fremste sykkelen, bak Arne Andersen. Fra et idrettsstevne på Bakkehaug i Øverbygd i 1951.

 

evenskjer272 

Skitur fra Skånland til Boltås 1924725. Fra venstre: Augusta Berntsen, Skånland, Solveig Arnesen (f. Aronsen), Lille Skånland, Alvilde Rande, Skånland, Rakel Aronsen, Skånland, Pernille Korneliussen, Lille Skånland, sittende: Arnt A. Aronsen, Skånland, Eugen Boltås, Boltås og fru Wegger, Skånland. Stående bak: Trine Ekrem, Lille Skånland, Petra Knutsen, Skånland, Hans Wegger, Skånland, Agnar Aronsen, Skånland, herr Rande, Skånland, Annathon Stellander, Skjærran, Othelius Ekrem, Lille Skånland, Agnes Normann (f. Torgersen), Skånland,

med hund Martha Boltås, Boltås, Borghild i Trøsen og Magda Torgersen.

Del denne siden:
Del på Facebook Del på Twitter Del på LinkedIn Del på Google+

Tjeldsund kommune

Tjeldsund2020hvitbakgrunn 400x307

Den nye kommunen heter Tjeldsund kommune og kommunenummeret er  5412. Kommunen tilhører Troms og Finnmark fylke.

Kommunen har et areal på ca. 814 km2 og har vokst til å bli 4300 innbyggere.

Visjonen vÃ¥r er: Sammen bygger vi livskraftige samfunn som fremmer vekst, opplevelser og folkehelse

Til venstre det gamle kommunevåpnet for Skånland kommune som er utformet av Arvid Sveen (godkjent 1988) har en svart navar mot en gul bakgrunn; illustrerer båtbygging. Til høyre den nye Tjeldsund kommunes våpen, blått Antoniuskors på blå bunn.

Skulpturlandskap Nordland

evenskjer304

Skånland er den eneste kommunen i Troms som er med på Skulpturlandskap Nordland.

Skulpturen Syv magiske punkter ligger på en liten halvøy i Brattebergan,vendt mot stedet hvor midnattssolen kan sees full av magisk strålekraft i løpet av sommermånedene. Sirkelen som gir skulpturen dens ytre form er som en gjenspeiling eller skygge av selve solskiven. Mens den ytre sirkelen forteller om solen, minner de intrikate mønstrene inni sirkelen f.eks. om naturformene i landskapet rundt. De forteller også noe om hvordan symboler har sin opprinnelse i naturens former. Den scenen som oppstår får et rituelt aspekt.
Skulpturen er også preget av det glødende røde jernet, og hvordan det hele forandrer seg med årstidene.

Kunstner er den finske kunstneren Martti Aihas


Webløsning ©2011-2016 av Web Norge