Kaja Larsen fra Nipen har satt spor etter seg. Rundt om i mange hjem i Skånland og Tjeldsund fins det bilder signert Kaja, spesielt fra tiden 1910-1925. For det meste er det portretter, men det fins også en del situasjonsbilder.
Kaja var en spennende dame, og hun er til dels myteomspunnet.
Dessverre har vi få opplysninger om henne etter at hun kom tilbake fra Amerika på slutten av 1920-tallet. Vi velger likevel å presentere henne her, og lar bildene hennes fortelle. Kanskje kan det være en inspirasjon til å få vite mer.

Kaja Amerita Frilda Larsen ble født i Nipen 20. juli 1888. Hun var den 9. i rekken av barna til Lars Johan Henriksen, f. i Evenes 1848, og Margrete Bergitte Johnsdatter (f. i Vassdal i 1848, død i Nipen 1914). Hun døde i Narvik i juli 1963 og ble gravlagt på Skånland kirkegård.

 

TDF03425

Ett av de få bildene vi har som ble tatt etter Kaja Larsen hadde vært i USA. Bildet er fra Bø, og jenta er Norunn (Viva) Olsen, gift med Torbjørn Hansen i Kleiven. I bakgrunnen til venstre huset hvor Agnes Svendsen og hennes bror Oskar bodde. Bilen er en to-seters Fiat Topolini fra 1937/38. Det er vel sannsynlig at det er Kaja Larsens bil. Bildet er utlånt av Sør-Troms Museum (stmu), og det er Ole Myrland som har gitt bildet til museet.

 

tslf8075

Piker fra Skånland er tittelen på dette bildet. Nr 3 fra venstre bak er Johanna fra Boltåsen, nr 4 Sunna (Susanna) Pedersen, Boltåsen og nr 5 Anna Larsen Bratlie, Boltåsen. Foran til høyre Inga Fagerli. Fotograf: Kaja Larsen. Bildet er utlånt fra Tromsø Museum.

 

tslf8072

Fra venstre: Eline og Ane Larsen, og kvinnen til høyre er Helene Fjelldal. Foto: Kaja Larsen. Bildet er utlånt fra Tromsø Museum.

 

tslf8074

Ane og Joseas Larsen Nipen med barna Eline, Lars og Ole, tidlig på 1920-tallet. Foto: Kaja Larsen. Bildet er utlånt fra Tromsø Museum.

 

TDF05427

Susanna Henriksen, f. Nilsen, fra Myrnes, og Elise Broderstad. Bildet er utlånt fra Sør-Troms museum.

 

NAB2006570021

Berit Thomassen t.v. og Anna Henriksen. Museum Nord, Narvik. Foto utlånt av Reiner Thoresen.

 

TDF05429

Anna og Susanna Andersen. Bildet er utlånt fra Sør-Troms museum.

 

TDF05442

Opplysningene vi har fått er: Inga Rasmussen og Nelly Olsen. Bildet er utlånt fra Sør-Troms museum.

 

TDF03429

Jenny Olsen fra Bø og hennes døtre Torgunn (gift med Hilberg Rødberg) og Tulla.

 

TDF03432

Ole Olsen (Myrland) og Oddmund Olsen (Høgtun).

 

TDF07221

Familien Olsen fra Steinsland. Fra v. mor Julie Sofie, Sigrun Marie (Gulla), Oddbjørg (Lillemor), g.m. Sverre Bertheussen, Rebekka, g.m. Frithjof Killie, Halfrid (foran) g.m. Jakob Stensland og far Olav Simon.

 

TDF07224

Oddbjørg (Lillemor Bertheussen) og Rebekka (Killie) Olsen fra Steinsland. Utlånt fra Sør-Troms museum.

 

kaja 25

Tre søstre Andersen fra Evenskjer. Bergitte (Pettersen), Asbjørg (Brun) og foran Aud (Eriksen). Bildet tilhører Håkon Brun.